Text Box:

 

 

 

              Programma

 Stichting Culturele Activiteiten Molenhoek

Text Box:  
 
 


 
 
 

 
 
 
 
 
 

Op deze site het programma voor het 12e seizoen. Ook nu weer hebben wij een gevarieerd programma kunnen samenstellen. Beeldende kunst, muziek, wetenschap, geschiedenis, reizen en taal zijn de ingrediënten. En ook dit jaar weer met deskundige sprekers en enthousiaste musici. Wij hopen dat de hieronder genoemde activiteiten, u aanspreken.

 

Wij wensen u en onszelf een mooi 12e seizoen toe.

 

Namens bestuur en vrijwilligers(sters)

Maerten C. G. Verstegen, voorzitter

 

 

 

Het programma 2018-2019 in vogelvlucht.

 

Dinsdag 2 oktober 2018: “Noodweer; verhaal over het leven in het frontgebied van  de Tachtigjarige Oorlog” door Theo van Brunschot, voorzitter van de stichting Huys te Moock.

 

Woensdag 24 oktober 2018: Een muzikale avond met de lyrische sopraan Pien van Gerven.

 

Dinsdag 6 november 2018: De schilders Constant Permeke en René Margritte door dr. Herman Deleu, kunsthistoricus.

 

Woensdag  28 november 2018: “Van de laatste castraat tot Pavarotti; legendarische zangers en zangeressen” door drs. Maarten-Jan Dongelmans, muziekhistoricus.

 

Dinsdag 11 december 2018:  Dialecten door Jan Roelofs en Roeland van Hout

 

Woensdag 9  januari 2019: “Het dak van Afrika”, verslag van een enerverende reis door Afrikakenner en wereldreiziger  Ammy Uijen.

 

Dinsdag 12 februari 2019: “Exoplaneten; op zoek naar de tweeling aarde” door prof. dr. Henny Lamers, Sterrenkundig Instituut, Universiteit van Utrecht.

 

Woensdag 13 maart 2019:   “Van Vrouwe Fortuna tot Tamboerijnvrouw, de Nijmeegse Vrouwencanon”,

2000 jaar vrouwen in de geschiedenis van Nijmegen” door drs. René van Hoften.

 

Dinsdag 26 maart 2019: “De ouder wordende mens” door prof. dr. Marcel Olde Rikkert, klinisch geriater, Radboud UMC Nijmegen.

 

Woensdag 24 april 2019: afsluiting van het seizoen met een concert door het gospelkoor “Spirit of love”.

 

 

 

 

Programma toelichting:

 

 

Dinsdag 2 oktober 2018, 20.00 uur precies: “Noodweer”; een verhaal over het leven in het frontgebied van de Tachtigjarige Oorlog” door Theo van Brunschot, voorzitter van de stichting Huys te Moock.

 

                                               

 

Een meeslepend verhaal over het leven van een boerenfamilie in de roerige periode van de Tachtigjarige Oorlog ( 1568-1648). De hoofdpersoon woonde in Mooijck, het tegenwoordige Mook, een boerendorp aan de Maas, precies in het frontgebied van de strijdende partijen en in de schaduw van de geschiedenis van de grote stad Nijmegen. De gruwelen van de oorlog, gecombineerd met de opkomende tegenstellingen tussen katholieken en protestanten, worden door de auteur indringend beschreven.

 

Voor Theo van Brunschot, de auteur van deze uitermate boeiende historische roman,  is het zijn debuut als schrijver. Hij schreef het boek op basis van zijn grote interesse in en kennis van de overweldigende historie van het gebied in onze Noord-Limburgse regio. Als voorzitter van de stichting Huys te Moock heeft hij zich gespecialiseerd in de lokale verhalen en legendes van de Tachtigjarige Oorlog.

 

In de pauze en na afloop kan het boek worden gekocht en desgewenst door de auteur worden gesigneerd.

 

Vanwege de te verwachten grote belangstelling, vindt deze avond plaats in gemeenschapshuis “De “Wieken”, Esdoornlaan 5 te Molenhoek. In verband daarmee is de toegangsprijs met €1,00 verhoogd (volwassenen €6,00 en Vrienden van CAM: €4,00). In de toegangsprijs blijft een kop koffie of thee inbegrepen.

 

 

 

 

 

Woensdag 24 oktober 2018, 20.00 uur precies: “Een muzikale avond met Pien van Gerven.

 

 

                                               

 

Pien van Gerven is een lyrische sopraan. Zij studeerde aan het Fontys Conservatorium in Tilburg, richting Muziektheater. In 2014 behaalde zij haar Master of Music-erkenning. Zij is als zangdocent werkzaam op de Babette Labeij Music Academy.

 

Pien treedt regelmatig op in ons land. Zij was te zien in “The Sound of Music” van Joop van de Ende, in “Grand Hotel” van het M-lab en in “Carmen” van Opera Zuid. Zij had een gastrol in “Goede Tijden Slechte Tijden” en trad op als soliste in het televisieprogramma “Una Voce Particolare”.

 

Voor de pauze zal zij muziekstukken ten gehore brengen uit verschillende  voorstellingen, van musical (zoals de West Side Story) tot lichte operette (zoals Die Fledermaus). Daarbij geeft zij achtergrondinformatie die bij de stukken hoort. Na de pauze zal Pien een uitleg geven van de verschillende aspecten van de zang en zangtechniek. Als afsluiting van de avond wordt samen met de aanwezigen (een deel van) een lied ingestudeerd. Een muzikale avond dus waarbij het publiek actief betrokken wordt.

 

Pien was eerder, in het seizoen 2015-2016, onze gast. Zij zorgde toen voor veel enthousiasme bij de aanwezigen.

 

 

 

Dinsdag 6 november 2018, 20.00 uur precies: dr. H.W.O.(Herman) Deleu, kunsthistoricus:

“Twee Belgische schilders: Constant Permeke en René Magritte”.

 

 

                                                

 

Deze avond zetten wij 2 Belgische schilders in de schijnwerpers: Constant Permeke en René Magritte.

 

Constant Permeke (1886-1952) was een Belgisch expressionistisch kunstschilder en beeldhouwer. Hij wordt gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van het Vlaams expressionisme. Hij is het meest bekend om zijn sterke en krachtige afbeeldingen van zeelieden en vissers met hun vrouwen. In 1930 betrok hij het huis “De Vier Winden” in Jabbeke. Daar wijzigde zich zijn thematiek: wat eerst een visser en de zee was, werd nu de boer en zijn akker. Hij ontplooide nu zijn barokke kracht. In deze periode ontpopte Permeke zich niet alleen als schilder maar ook als beeldhouwer. Na zijn overlijden werd zijn huis en atelier als museum opengesteld voor het publiek.

 

René Magritte (1898-1967) was een Belgische kunstschilder. Het grootste deel van zijn oeuvre behoort qua stijl tot het surrealisme, één van de belangrijkste kunststromingen van de 20e eeuw.  Het werk van Magritte is, net zoals dat van bijvoorbeeld Salvador Dali en Carel Willink,  zeer fijn geschilderd, hetgeen het realistisch effect van in werkelijkheid onbestaanbare voorstellingen, benadrukt.

 

Het bekendste werk van Magritte is ongetwijfeld “La Trahison des Images of “Het verraad van de voorstelling” met de geschilderde tekst: Ceci nést pas une pipe onder de zeer realistische afbeelding van een pijp. Het gaat immers niet om een echte  pijp maar om een schilderij. Door de toeschouwer te misleiden dwingt Magritte om over kunst na te denken.

 

Buiten de talloze privécollecties bevindt werk van Magritte zich in vele musea zoals Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en Museum More in Gorssel.

 

Twee belangrijke Belgische kunstenaars. Zij kunnen niet beter gepresenteerd worden dan door dr. H. (Herman) W.O. Deleu, kunsthistoricus en eveneens afkomstig uit België.

 

 

 

 

Woensdag 28 november 2018, 20.00 uur precies: “Van de laatste castraat tot Pavarotti en van Maria Callas tot Eva-Maria Westbroek; legendarisch zangers en zangeressen”,

door drs. Maarten-Jan Dongelmans, muziekhistoricus.

 

 

                                           

 

Wat maakt diva's en divo's legendarisch? Hun zangkunst of hun levensstijl? Of een  mix van beide?

Maarten-Jan Dongelmans, muziekhistoricus, brengt vorige generaties maar ook de beste solisten  van nu, voor het voetlicht. We nemen een kijkje in de levens van grootheden als de belcanto sopraan Joan Sutherland, de legendarische Koningin van de Nacht Cristina Deutekom en stertenor Plácido Domingo en horen hun mooiste opnames.

 

Maarten Jan Dongelmans studeerde tussen 1976 en 1982 Geschiedenis en Muziekwetenschappen aan de Nijmeegse Universiteit. Sinds 1984 is Dongelmans professioneel actief als publicist en koordirigent. Vele boeken en talloze krantenberichten, interviews met grote artiesten en recensies zijn inmiddels verschenen. Hij heeft de muzikale leiding over zes koren in binnen- en buitenland.

 

 

 

Dinsdag 11 december 2018, 20.00 uur precies: J. (Jan) Roelofs en prof. dr. R. (Roeland) van Hout: “Dialecten”.

 

Dialect wordt er nauwelijks meer gesproken. Maar van tijd tot tijd leeft de belangstelling voor de taal van eigen stad of streek toch weer op. Dat geldt ook voor het gebied rond Nijmegen en voor het Nimweegs zelf. Taalwetenschapper prof. Roeland van Hout en Nijmegenaar Jan Roelofs houden zich al sinds jaar en dag bezig met het Nimweegs. Zij schreven samen aan het Nimweegs woordenboek en werkten bijna 20 jaar mee aan het Nimweegs Dictee. Zij zullen hun licht laten schijnen over de verschillende aspecten van dit dialect dat door sommigen zo verfoeid wordt. En, in samenspraak met het publiek,  van gedachten wisselen over de plaats, toekomst en verleden van het dialect. Zij zullen er een wetenschappelijke duiding aan geven, maar ook uw kennis van het Nimweegs op speelse wijze toetsen.

 

                    Roeland-van-Hout

 

Jan Th.A.E. Roelofs werd in 1945 als Nijmegenaar geboren. En dat is hij tot nu toe gebleven.
Na een opleiding cultureel werk aan de Sociale Academie in Eindhoven werkte hij het grootste deel van zijn werkzaam bestaan bij de Gemeente Nijmegen. Eerst op de afdeling cultuur en later als (pers)voorlichter. Daar schreef hij als woordvoerder tal van teksten voor toespraken, voorwoorden, persberichten en  de brochure “Nijmegen Cultuur genieten, cultuurgenoten”. In zijn eigen tijd schrijft hij van tijd tot tijd gedichten. Vele daarvan
  leunen tegen het lichte vers aan, maar ook de dood is in zijn poëzie nadrukkelijk aanwezig. Al jaren schrijft hij dagelijks een blog. (roelofs.eu).

 

Roeland van Hout is hoogleraar ToegepasteTaalwetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen en deskundige op het gebied van dialecten. Het Nijmeegs dialect heeft een nogal stevig sociaal stigma: zelfs Nijmegenaren die het spreken zijn niet te beroerd om te verklaren dat het een lelijk  en zeker het ordinairste dialect van Nederland is. Van Hout heeft naam gemaakt als onderzoeker, docent, organisator, stimulator en propagandist van taalkundig- en dialectonderzoek. Daarmee levert hij een grote bijdrage aan de kennis van de spraak en de taal van de multiculturele samenleving van Nederland.

 

Van Hout heeft met zijn onderzoek de streek-, taal- en cultuurachtergrond van autochtone en allochtone Nederlanders  zichtbaar gemaakt. Hij publiceerde  vele artikelen en boeken. Van Hout is ook volop betrokken bij onderzoek naar kinderen met taalstoornissen en onderzoek naar gebarentaal.

 

 

 

 

Woensdag 9 januari 2019, 20.00 uur precies: “Het dak van Afrika”, reisverslag door Ammy Uijen.

 

 

                       

 

De hoogste berg van Afrika is de Kilimanjaro in Tanzania. De reus steekt 6 kilometer boven zijn omgeving uit met de kenmerkende sneeuwlaag rond de top. Vulkanen, ijsgletsjers, meren en kraters maken de berg tot een imponerend geheel.  Jaarlijks beginnen duizenden waaghalzen aan de tocht, maar nog niet de helft komt ook boven. Maar de top is wel degelijk haalbaar, zelfs zonder echt te klimmen. Gezonde mensen met een sportieve inslag, conditie en een positieve instelling, kunnen deze reus in 7 dagen beklimmen waarvan 5 omhoog en 2 naar beneden. Hoogteziekte is een probleem waar men mee te maken kan krijgen.

 

Er zijn 9 routes naar de top maar de Machama-route heeft de meeste kans van slagen omdat deze route meer acclimatiserings-tijd gunt zodat de kans op hoogteziekte kleiner wordt. Een pittige tocht waar veel bij komt kijken. Wie kan daar beter over vertellen dan Afrikakenner en wereldreiziger, onze dorpsgenoot Ammy Uijen.

 

 

 

Dinsdag 12 februari 2019, 20.00 uur precies: “Exoplaneten; op zoek naar moeder aarde” door prof. dr.  H.J.G.L.M. Lamers, Sterrenkundig Instituut, Universiteit van Utrecht.

 

 

                          

 

Zou er nog ergens leven zijn in het heelal of zijn wij de enigen? Om daarop antwoord te krijgen moeten we op zoek naar planeten bij andere sterren: exoplaneten. Het probleem is alleen dat planeten ongeveer een miljoen maal zwakker zijn dan de sterren waar ze omheen draaien. Bovendien staan ze vlak bij die ster, dus hun licht wordt volkomen overstraald door het licht van de sterren. Toch zijn astronomen er in geslaagd om met heel speciale instrumenten de aanwezigheid van exoplaneten te ontdekken. Zo is er sinds 1995 al van meer dan 5000 sterren vastgesteld dat er exoplaneten omheen draaien. Op sommige van die sterren blijken hele planeet-systemen te draaien. Maar op een handjevol uitzonderingen na is er nog nooit een exoplaneet “gezien”. Hoe kan dat ?

 

Uit de metingen van satellieten en bijzondere telescopen is al heel veel geleerd over exoplaneten. Niet alleen welke sterren planeten hebben, maar ook hoe dicht of hoever ze van de ster afstaan, hoe warm het er is, waaruit ze bestaan en zelfs of ze wolken hebben. Uit die gegevens schat men dat er in ons melkwegstelsel alleen al meer dan 100 miljard planetenstelsels zijn! Maar of er leven is weten we nog niet.

 

Prof. dr. H. (Henny) Lamers zal op een begrijpelijke wijze en met veel mooie foto’s en filmpjes demonstreren hoe exoplaneten ontdekt kunnen worden en hoe astronomen uit de studie van sterren iets te weten komen over de planeten die erom heen draaien. Daarbij komen de laatste wetenschappelijke resultaten aan bod.

 

Omdat wij een grote opkomst verwachten, vindt deze voordracht plaats in De Wieken, Esdoornlaan 5 te Molenhoek. In verband daarmee is de toegangsprijs met €1,00 verhoogd (volwassenen €6,00 en Vrienden van CAM €4,00). In de toegangsprijs blijft een kop koffie of thee inbegrepen.

 

 

 

Woensdag 13 maart 2019 20.00 uur precies: “ Van Vrouwe Fortuna tot Tamboerijnvrouw, de Nijmeegse Vrouwencanon, 2000 jaar vrouwen in de geschiedenis van Nijmegen” door drs. René van Hoften.

 

Deze avond staat de rol van de vrouw in de geschiedenis van Nijmegen centraal. Het is een geschiedenis in vogelvlucht.  Wat betreft het Romeinse verleden start de voordracht bij de godin Fortuna. Via de Loden Lady, de vrouwen van Karel de Grote, de Byzantijnse keizerin Theophanu, Catharina van Kleef, Mariken van Nimwegen, Anna van Oostenrijk en Isabella van Portugal belanden we bij Stijn Buijs en Wilhelmina van Pruisen. Vervolgens worden de Benedenstadse vrouwen besproken,, de meisjes van de sigaretten-  en schoenenfabrieken, het opkomend feminisme in de jaren zestig tot aan de bijna tachtig vrouwelijke professoren aan de Radboud Universiteit. Ook de burgemeesters Ien Dales en Guusje Terhorst en de nachtburgemeesters Dora Krol en Angela Verkuijlen,  passeren de revue. De voordracht eindigt met Oda le Noble, de Nijmeegse tamboerijnvrouw.

 

                           

 

Is het in de eerste jaren van de Nijmeegse geschiedenis erg zoeken naar het optreden van vrouwen in de openbaarheid, naarmate de 20e eeuw tot een einde komt. wordt dat steeds uitgebreider. En dat zegt iets over de emancipatie van de vrouw. De voordracht bestaat uit veel en mooi beeldmateriaal en is interactief.

 

De spreker op deze avond, René van Hoften, is econoom en socioloog aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en amateurhistoricus over Nijmegen en omgeving.

 

 

 

Dinsdag 26 maart 2019 20.00 uur precies: “De ouder worden mens”, voordracht door

prof. dr. M. (Marcel) Olde Rikkert, klinisch geriater, Radboud UMC Nijmegen.

 

                                                 

 

In de middeleeuwen werden mensen gemiddeld 30 à 40 jaar. Dus lang niet zo oud als tegenwoordig. Hoe snel word je oud?  Als je jong bent ga je er vanuit dat oud worden heel langzaam gaat en dat het heel lang zal duren voordat je zelf ook oud zal zijn. Helaas is dat niet zo. Oud worden gaat heel snel. Na je 30-ste ligt je jeugd al dik achter je, terwijl je op je 25-ste nog het gevoel had dat je nog jong was.  Mensen zijn maar heel kort écht jong. En met het ouder worden komen de kwalen en de ongemakken. Je krijgt  een oud gezicht en grijs haar, je wordt dikker, krijgt stramme ledematen, minder libido en soms impotentie, gehoor en zicht worden minder en je krijgt allerlei kwaaltjes.  Over ouder worden gaat deze avond. Een sombere avond? Geenszins, want ouder worden heeft ook zijn positieve kanten. Dus niet alleen maar kommer en kwel.

 

Prof. dr. M. (Marcel) Olde Rikkert is klinisch geriater aan het RadboudUMC en directeur van het Radboud Alzheimer Centrum Nijmegen. Het is zijn missie om oudere mensen, professionals in de zorg en studenten te begeleiden op hun reis door het landschap van het ouder worden. Het is zijn ambitie om de gezondheidszorg voor fragiele oudere mensen te innoveren en te evalueren met focus op cognitieve veranderingen en om waarde te creëren voor individuele patiënten en hun omgeving.

 

 

 

Woensdag 24 april, 20.00 uur precies: Afsluiting van het seizoen met een concert in de kerk door het Gospelkoor “Spirit of love”.

 

                                              

 

Gospelkoor  Spirit of Love uit Tegelen is opgericht op 1 juli 2001 en bestaat  uit zo’n 28 leden. Het repertoire bestaat uit Engelstalige gospels en negrospirituals. Sommige nummers zijn swingend en uitbundig, andere nummers worden juist weer heel ingetogen en subtiel gezongen.

 

Voor het koor als gospelkoor is het van groot belang om een lied in een unieke uitvoering te kunnen brengen. Dit komt enerzijds tot stand door een eigen arrangement te kiezen en anderzijds door ieders unieke enthousiasme en inzet. Gebracht worden nummers als koor in zijn geheel, soms meerstemmig en soms ook met de eigen inbreng van verschillende solisten,

 

Dirigent van het koor is Marcel Engelen die ook pianist en organist is. Naast de meer dan 20 jaar ervaring als begeleider en 15 jaar directie en koorleiding,  is hij vooral sterk en creatief in het maken van arrangementen.