Dinsdag 8 april 2025, 20.00 uur:
"Sergei Rachmaninov",
door drs. Gerard op het Veld.
In 2023 vierden we de 150-ste verjaardag van deze zeer geliefde Russische componist. Terecht werd aan hem toen veel aandacht besteed. Hij was misschien wel de meest complete componist van de afgelopen 150 jaar. Hij is iemand die op het hoogste niveau opereerde in drie verschillende disciplines, namelijk als componist, als dirigent en als concertpianist. Voorbeelden van grote pianisten die ook nog eens geweldige dirigenten werden, zijn niet zo zeldzaam, maar weinigen waren ook nog eens componist.
Voor velen is Rachmaninov vooral bekend geworden door zijn grandioze tweede pianoconcert, een van de meest geliefde werken in de hele klassieke muziekcanon, en verreweg zijn meest gespeelde en opgenomen werk. Publiek over de hele wereld is er dol op vanwege de weelderige orkestratie, de prachtige reeks van gedenkwaardige thema's en de pure, overweldigende emotie die iedere luisteraar steeds weer raakt. Voor anderen betekent Rachmaninov ook de eerste componist van een heuse klassieke tophit, nl. de Prelude in cis klein, die de jonge componist ooit voor het schamele bedrag van een paar roebels aan een uitgever verkocht. Het maakte hem in ieder geval meteen al wereldberoemd, maar het werd voor hemzelf uiteindelijk een molensteen toen het publiek erop stond dat hij het na elk recital speelde. "Maestro, speel de Cis klein"! In deze lezing wordt naast muziek de nodige aandacht besteed aan zijn boeiende en veelbewogen leven. M.b.v. muzikale voorbeelden wordt nagegaan wat nou zo typerend is voor zijn muziek.
Gerard op het Veld, geboren in Maastricht, kreeg zijn eerste pianolessen op 8-jarige leeftijd van Clemens van der Horst en later van Louis Cuypers. Tijdens de studie Frans aan de Radboud Universiteit Nijmegen koos hij muziekwetenschappen als verzwaard bijvak en hij vervolgde zijn pianostudies bij Alphons Asselbergs en later bij Frits Jellema. Gedurende enige tijd was hij muziekrecensent van De Gelderlander en van 2000 tot 2018 was hij als bestuurslid van de Nijmeegse stichting voor Kamermuziek belast met de programmering. Hij treedt als pianist op in allerlei combinaties en hij begeleidt zangers bij hun optreden. Hij geeft sinds 2010 voor meerdere groepen luistercursussen en presentaties over klassieke muziek.