CAM lezing op dinsdag 26 oktober 2021, 20.00 uur:

"Noord-Korea: de verbeelde werkelijkheid"
door Marc Roth.

In deze lezing neemt drs. Marc Roth je mee naar het meest gesloten land ter wereld. Met zijn reisorganisatie "Roth Spark Travel" organiseert hij reizen naar Noord-Korea, waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet bezoeken kunt. De plekken, plaatsen en dingen die je te zien krijgt maken het land trots, maar dat wil niet zeggen dat je in een oneindig durend toneelstuk terecht komt. Je mag weliswaar niet alleen de straat op en wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur, maar zeker als je alleen of met een kleine groep bent zijn er soms echt wel mogelijkheden om "buiten de gebaande paden"te gaan.

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en uithangbord van het land transformeert zich in de laatste jaren tot een "socialistische sprookjesstad" in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime. Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid? En is de werkelijkheid die we daar zien wel waar? Wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze "Westerse bril".

In deze lezing geeft Marc een inkijkje in 's-werelds meest gesloten samenleving en ontdek je dat NoordKorea meer is dan alleen maar "verbeelde werkelijkheid".


Marc Roth studeerde beleids- en organisatiewetenschappen aan de Universiteit Tilburg. Door zijn jarenlange reiservaring heeft hij een groot netwerk opgebouwd en daarmee programma's kunnen samenstellen met diepgang. Hij is oprichter van Roth Spark Travel.

Stichting Culturele Activiteiten Molenhoek @ 2018