Dinsdag 10 januari 2023, 20.00 uur:

"Viva La Frida",
door drs. Marieke van der Heijden.

De lezing gaat over het kleurrijke leven en werk van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo, die leefde tussen 1907 en 1954. De volkscultuur van Mexico, Europese kunst en haar eigen bewogen leven zijn inspiratiebronnen voor haar werk.

Haar leven werd getekend door een ongeluk dat zij als jongvolwassene kreeg. De worsteling met de pijn en haar "gebroken" lichaam is terug te zien in haar werk. Maar ze is zeker niet alleen slachtoffer: ze is ambitieus, uitdagend, hartstochtelijk en zelfverzekerd. Liefde is eveneens een grote inspiratiebron voor haar. In haar leven heeft ze vele affaires met zowel mannen als vrouwen. Als thema komt ook dat terug in haar vele zelfportretten. Frida Kahlo groeide uit tot een icoon van feminisme en haar beeltenis werd bijna net zo beroemd als de Mona Lisa. Schilderen liet haar leven, vandaar: Viva la Frida.


In 2004 rondde drs. Marieke van der Heijden haar studie Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen af. Na een stage en freelance opdrachten bij verschillende musea, ging zij cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis geven. Eerst in de omgeving van Den Haag voor de Vrije Academie, later in de buurt van Nijmegen met eigen lezingen en cursussen. Kunst toegankelijk maken door uit te leggen in welke context een kunstwerk is ontstaan, is haar grote drijfveer in de lezingen en cursussen.


Stichting Culturele Activiteiten Molenhoek @ 2018