Dinsdag 7 maart 2023, 20.00 uur:
"Ons fascinerende brein in beeld",
door dr. Dylan Henssen.
Ons brein is het meest complexe orgaan van ons lichaam, met meer dan 86 miljard hersencellen en een energieverbruik van ca. 30% van onze totale dagelijkse energieconsumptie. Het is dan ook niet zo vreemd dat anatomen over de jaren elke uithoek van ons brein hebben verkend en een passende naam hebben gegeven. Omdat elk hoekje en puntje van belang is en dus een eigen naam draagt, is de neuroanatomie een complex onderwerp van studie voor hersenwetenschappers en artsen.
Hoewel er vele boeken over zijn volgeschreven, is deze kennis vaak niet of nauwelijks bij het brede publiek bekend. Het gezonde brein is al complex, maar wat kenmerkt een brein van iemand met dementie? En hoe ziet een herseninfarct er uit? Tijdens deze avond gaan we op reis door het gezonde én het zieke brein met behulp van illustratieve voorbeelden uit de medisch wetenschappelijke literatuur.
Dr. Dylan Henssen is als arts in opleiding tot moleculair radioloog verbonden aan het Radboud UMC. Hij heeft een bijzondere interesse in de beeldvorming van het brein en hij doet onderzoek naar (experimentele) beeldvorming van hersenen en hersenfunctie in ziekte en gezondheid. Daarnaast is Dylan als docent betrokken bij het onderwijs aan studenten van de Radboud Universiteit en andere Nederlandse universiteiten ten aanzien van de bouw en functie van het centraal zenuwstelsel en de radiologische beeldvormingstechnieken.