Donderdag 16 november 2023, 20.00 uur:

"Landgoed Mookerheide, een veelzijdig verblijf",
Ellen Luijks.

Landgoed Mookerheide is al meer dan 100 jaar een begrip in Molenhoek en wijde omgeving. De woeste gronden bij Heumen waren aan het begin van de 20-ste eeuw nog leeg en verlaten. Jan Jacob Luden komt na een erfenis in Heumen terecht en zet daar de wereld op z`n kop. Luden zorgt met zijn gedrag en de bouw van zijn jachtslot voor een nieuwe spraakmakende periode in de geschiedenis. In de loop van de jaren wisselt het landgoed van eigenaar en wordt het landgoed verder verfraaid en verrijkt met drie kassen.


Na de oorlog verandert de functie van het gebouw en nemen de Zusters van Bethanie hun intrek in het kasteel. In ruim veertig jaar ontfermen ze zich over de zorg van talloze kinderen. Vanaf halverwege de jaren tachtig, ziet Natuurmonumenten kansen voor ontwikkelingen op het landgoed. Als meest opzienbarende feiten worden de kassen en daarna het jachtslot grondig gerestaureerd. Het hernieuwde Landgoed Mookerheide heet zijn vele gasten welkom. Om te genieten van zijn rijkdommen en om nieuwe krachten op te doen.


Ellen Luijks is boswachter communicatie en beleven bij Natuurmonumenten in het gebied Noordoost Brabant en het Rijk van Nijmegen. Graag brengt Ellen de natuur dichter bij de mensen door het vertellen van verhalen over de natuur en de cultuurhistorie. Ellen heeft een gevestigde naam in de natuurbeheerwereld op het gebied van communicatie. Voordat ze bij Natuurmonumenten aan de slag ging, werkte ze jarenlang bij ARK Rewilding Nederland en Staatsbosbeheer.


Plaats: Gemeenschapshuis de Wieken, Esdoornlaan 5, 6584 BD Molenhoek.
Aanvang: 20.00 uur precies.

Stichting Culturele Activiteiten Molenhoek @ 2018