Dinsdag 23 april 2024, 20.00 uur:

"Minimal Music: een aantrekkelijk pad",
drs. Hans Terra.

De muziek van de twintigste eeuw kent diverse stromingen, zoals de twaalftoonsmuziek, het strenge serialisme, de aleatoriek (of dobbelsteenmuziek), citationisme (het aanhalen van oude meesters) en de elektronische muziek. Minimal Music kan gezien worden als een reactie op bovenstaande, soms als te cerebraal ervaren, vormen van muziek. Deze stroming ontstond in de zestiger jaren aan de Amerikaanse westkust en blijkt een grote aantrekkingskracht te hebben op oude en nieuwe groepen muziekliefhebbers. Componisten als Philip Glass, Steve Reich en John Adams zijn inmiddels gevestigde namen. In Nederland kreeg de muziek van Simeon ten Holt (Canto ostinato en Lemniscaat) bijna cultstatus. En een componist als de Estlandse Arvo Pärt is niet meer weg te denken uit het hedendaagse muzikale landschap.


foto: ENO Akhnaten

In zijn voordracht gaat Hans Terra in op enkele karakteristieken van deze muziekstroming. Dit aan de hand van muziekvoorbeelden in beeld en geluid. Reis mee in "A short ride in a fast machine". Vergaap u aan de beelden uit de opera "Achnaton". Denk mee "In C" of spiegel u in "Spiegel im Spiegel". En luister naar de muziek van Eric Satie, the godfather van de Minimal Music.

Hans Terra, Ommen 1942. Studie klassieke talen en psychologie in Nijmegen. Tien jaar werkzaam in het middelbaar onderwijs als docent klassieke talen. Van 1977 tot 2002 als medewerker bij het Cito betrokken bij de ontwikkeling van de examenprogramma's Latijn en Grieks en de constructie, afname en evaluatie van de centrale examens. Na zijn pensionering volgde hij een cursus koordirectie en dirigeerde een vijftal koren in de regio. Hij is amateur pianist en hij deelt zijn brede kennis van de muziekgeschiedenis met groepen belangstellenden in huiselijke kring en in Boxmeer, Cuijk en Mook en Molenhoek.


Plaats: Gemeenschapshuis de Wieken, Esdoornlaan 5, 6584 BD Molenhoek.
Aanvang: 20.00 uur precies.

Stichting Culturele Activiteiten Molenhoek @ 2018